Heb je interesse gekregen in deelname aan de zonnecoöperatie Zon op Leiderdorp en wil je meer weten? In dit blok leggen we diverse details uit, bijvoorbeeld:
Hoe werkt de investering precies?
Hoe profiteer je van de opbrengst?
Hoe zit het met mijn eigen energieaansluiting?
Alle bedragen zijn voorbeeldbedragen. In de brochure die we verspreiden bij de start van de verkoop van certificaten kun je de definitieve bedragen vinden.
Investeren in certificaten Je koopt één of meer certificaten. Eén certificaat geeft je het recht op de opbrengst van ongeveer één zonnepaneel op het zonnedak. Koop je meer certificaten, heb je recht op een groter deel. Als in de toekomst zonnepanelen meer gaan opleveren, blijven we werken met dezelfde eenheden. Een tijdje geleden leverde een zonnepaneel gemiddeld 250 kWh per jaar op, dat houden we aan als onze eenheid. Jij verdient de investering op twee manieren terug: via de energierekening en uit de stroomverkoop.
Een certificaat kost ongeveer 240-280 euro, exclusief BTW. De BTW die daarbij komt (50-59 euro) krijg je later, via de coöperatie, van de belastingdienst terug.
De prijs van het certificaat hangt af van wat installateurs ons aanbieden. We vragen offertes op en kiezen de meest gunstige.
Als de prijs definitief is, bepaal je of je meedoet en met hoeveel certificaten. Je koopt minimaal drie certificaten.
Deel in de opbrengst De coöperatie verdient op twee manieren geld met de opbrengst van de certificaten. Dit geld wordt weer verdeeld onder de certificaathouders.
Verkoop van stroom aan een energiebedrijf De zonnestroom van de panelen wordt verkocht aan een energiebedrijf. Dit levert ongeveer 5 cent per kWh op, dus per jaar ongeveer 12,50 euro (op basis van 250 kWh).
Aanvulling met subsidie Naast de verkoop, krijgen we per kWh ook een subsidie. Vergelijk het met wanneer je zelf zonnepanelen zou hebben: dan verbruik je minder stroom en dat scheelt vooral veel energiebelasting. Deze subsidie komt in plaats van de teruggave van deze belasting. Deze wordt regelmatig aangepast, maar is nu ongeveer 11 cent.
Van die opbrengst moeten enkele kosten betaald worden (vooral verzekering van de zonne-installatie). De rest krijg je uitgekeerd. Op die manier verdien je in 7 tot 9 jaar je investering terug. Daarna begin je te verdienen aan je investering.
Postcoderoos Je mag meedoen met deze regeling als je in de buurt woont van het zonnedak. Ons volgende zonnedak komt waarschijnlijk in postcode 2352. Deze postcode en alle postcodes daar direct omheen (2351, 2353, 2314, 2315, 2317, 2361 en 2362) mogen meedoen. De regeling wordt daarom ook wel de postcoderoosregeling genoemd. Officieel heet het "Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking", ofwel SCE.
Verhuis je tussentijds? In de nieuwe regeling (per april 2021) maakt dat niet uit. Alleen bij aanschaf van de certificaten moet je in het postcoderoosgebied wonen.
Eigen energieaansluiting Je kunt meedoen als je zelf een zogenaamde kleinverbruikeraansluiting hebt. Dat heb je als je een koop- of een huurwoning en zelf een contract met een energieleverancier hebt (dus niet de verhuurder). Het moet een zogenaamde kleinverbruikersaansluiting zijn. Dat geldt voor vrijwel alle huishoudens en kleine bedrijven.
Je bent een kleinverbruiker als je één van de volgende aansluitingen hebt: 3x25A, 3x35A, 3x50A, 3x63A of 3x80A.
Je doet mee voor 15 jaar Met zonnepanelen op je eigen dak zou dat ook zo’n periode zijn. Wil je tussentijds uitstappen, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing? Dat kan, door je certificaten door te verkopen aan een ander tegen de restwaarde.
Je wordt lid van de coöperatie Als je certificaten koopt, word je deelnemend lid van de coöperatie. Dat is een voorwaarde om voor de subsidieregeling in aanmerking te komen. Je wordt dan ook mede-eigenaar van het zonnedak. Je kunt dan dus ook meebeslissen over de keuzes voor jouw dak.