• Nieuwe postcoderoosregeling

Nieuwe postcoderoosregeling

De regeling waar onze zonneprojecten op zijn gebaseerd, heet de postcoderoosregeling. In de huidige regeling krijg je, naast de opbrengst van de verkoop van de geproduceerde zonne-energie, je energiebelasting terug voor iedere kWh die je via het collectieve zonnedak hebt opgewekt. Deze teruggave wordt gelimiteerd tot aan je eigen stroomverbruik. Dat is relatief ingewikkeld, vandaar dat de overheid zich al een tijdje bezon op een aanpassing.

De nieuwe regeling is nu zo goed als klaar. In plaats van teruggave van je energiebelasting wordt er nu een subsidie per kWh gegeven. Daarbij is het de bedoeling dat de terugverdientijd vergelijkbaar is als in de oude regeling. Een voordeel aan de nieuwe regeling is dat er geen directe relatie meer is met je eigen verbruik: het financiƫle voordeel blijft ook als je meer opwekt dan je verbruikt. Dat maakt het aantrekkelijk eventueel wat meer te investeren. Bovendien hoeven de leden van de coƶperatie alleen op het moment van lid worden in de buurt van de installatie te wonen. Als je later verhuist, kun je gewoon lid blijven. Ook dat is een groot voordeel ten opzichte van de huidige regeling.

De nieuwe regeling gaat pas in op 1 april van komend jaar. Voor bestaande projecten geldt gewoon de afgesproken looptijd van 15 jaar. Na 1 april kunnen we de aanvraag indienen in de nieuwe regeling. Pas als die is goedgekeurd kunnen we de opdracht geven aan een installateur.

Op onze website www.zonopleiderdorp.nl wordt nu nog de oude postcoderoosregeling uitgelegd. Zodra er zekerheid is over de nieuwe regeling en alle details duidelijk zijn, zullen we dat aanpassen.