• De details

De details

Heb je interesse gekregen in deelname aan de zonnecoöperatie Zon op Leiderdorp en wil je meer weten? In dit blok leggen we diverse details uit, bijvoorbeeld:
  • Hoe werkt de investering precies?
  • Hoe profiteer je van de opbrengst?
  • Hoe zit het met mijn eigen energieaansluiting?

Een kanttekening die we moeten maken is dat de zogenaamde postcoderoosregeling gaat veranderen. Of het komende project in de oude of nieuwe regeling valt, hangt er vanaf. Onderstaande uitleg is gebaseerd op de huidige regeling. Alle bedrage zijn voorbeeldbedragen. In de brochure van het eerste dak kun je lezen hoe dat bij ons eerste project is uitgepakt.

Investeren in certificaten

Je koopt één of meer certificaten. Eén certificaat geeft je het recht op de opbrengst van ongeveer één zonnepaneel op het zonnedak. Koop je meer certificaten, heb je recht op een groter deel. Als in de toekomst zonnepanelen meer gaan opleveren, blijven we werken met dezelfde eenheden. Een tijdje geleden leverde een zonnepaneel gemiddeld 250 kWh per jaar op, dat houden we aan als onze eenheid. Jij verdient de investering op twee manieren terug: via de energierekening en uit de stroomverkoop.

Een certificaat kost ongeveer 260-300 euro, exclusief BTW. De BTW die daarbij komt (54-62 euro) krijg je later, via de coöperatie, van de belastingdienst terug.

De prijs van het certificaat hangt af van wat installateurs ons aanbieden. We vragen offertes op en kiezen de meest gunstige. De genoemde prijs is gebaseerd op de offertes die we kregen voor ons eerste project.

Als de prijs definitief is, bepaal je of je meedoet en met hoeveel certificaten. Je koopt minimaal drie certificaten. Het maximum aantal certificaten is 10.000 kWh per jaar of je stroomverbruik thuis. Lever je meer stroom, dan kun je daarover namelijk geen belasting terugkrijgen.

Deel in de opbrengst
Je profiteert op twee manieren van de opbrengst (de cijfers zijn getallenvoorbeelden gebaseerd op gegevens van 2018):

Verlaag je energierekening
Over de stroom die jouw zonnepanelen opleveren, betaal je geen energiebelasting. Dat zie je terug op je energierekening. Een kWh zonnestroom levert zo ongeveer 12 cent op.

Deel mee in de opbrengst
De zonnestroom van de panelen wordt verkocht aan een energiebedrijf. Dit levert ongeveer 4 cent per kWh op, dus per jaar ongeveer 10 euro (op basis van 250 kWh).

Van die opbrengst moeten enkele kosten betaald worden (vooral verzekering van de zonne-installatie). De rest krijg je uitgekeerd. Op die manier verdien je in 7 tot 9 jaar je investering terug. Daarna begin je te verdienen aan je investering.

Postcoderoos
Je mag meedoen met deze regeling als je in de buurt woont van het zonnedak. Ons volgende zonnedak komt waarschijnlijk in postcode 2352. Deze postcode en alle postcodes daar direct omheen (2351, 2353, 2314 en 2315) mogen meedoen. De regeling heet daarom ook wel de postcoderoosregeling.

Verhuis je tussentijds? Als je binnen het postcoderoosgebied blijft wonen is er niets aan de hand. Kom je er buiten te wonen, dan kun je de energiebelasting niet meer terugkrijgen. Je kunt het certificaat dan doorverkopen, bijvoorbeeld aan de nieuwe huiseigenaar of aan een nieuwe deelnemer.

De Postcoderoos-regeling (fiscale benaming: Regeling Verlaagd Tarief) is een aantal jaar geleden door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) geïntroduceerd als financieringsmogelijkheid om gezamenlijk zonne-energie op te wekken, zonder dat de zonnepanelen op het eigen dak hoeven te liggen. De regeling zal per 1 januari 2021 worden aangepast maar overeenkomstig toezeggingen van de minister van EZK zal de terugverdientijd van de investering gelijk blijven.

Energieleverancier
Je energieleverancier zorgt ervoor dat je de belasting van de opgewekte stroom terugkrijgt. Deze moet dus meewerken. Veel energieleveranciers doen dat heel gemakkelijk via de coöperatie (Eneco, Engie, Greenchoice, OM/DE Unie, NUON en Qurrent).

Bij enkele andere leveranciers kun je zelf de korting terugvragen. De website www.zonopnederland.nl geeft daarvan een overzicht (leveranciers met één ster).

Heb je een andere leverancier, dan stap je over naar één van de leveranciers die wel meedoen.

Eigen energieaansluiting
Je kunt meedoen als je zelf een zogenaamde kleinverbruikeraansluiting hebt. Dat heb je als je een koop- of een huurwoning en zelf een contract met een energieleverancier hebt (dus niet de verhuurder). Het moet een zogenaamde kleinverbruikersaansluiting zijn. Dat geldt voor vrijwel alle huishoudens en kleine bedrijven.

Je bent een kleinverbruiker als je één van de volgende aansluitingen hebt: 3x25A, 3x35A, 3x50A, 3x63A of 3x80A.

Je doet mee voor 15 jaar
Met zonnepanelen op je eigen dak zou dat ook zo’n periode zijn. Wil je tussentijds uitstappen, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing? Dat kan, door je certificaten door te verkopen aan een ander tegen de restwaarde.

Je wordt lid van de coöperatie
Als je certificaten koopt, wordt je lid van de coöperatie. Daardoor kun je profiteren van de belastingkorting. Je wordt dan ook mede-eigenaar van het zonnedak. Je kunt dan dus ook meebeslissen over de keuzes voor jouw dak.

Bedrijf? Extra regel
Bedrijven kunnen ook meedoen. Dezelfde voorwaarden als voor particulieren gelden voor bedrijven. Er komt één regel bij: je koopt niet meer dan 20% van alle certificaten van het dak. Deze regel is bedoeld om te zorgen dat de zonnedaken zoveel mogelijk voor bewoners beschikbaar zijn.